Op woensdagavond 7 december was het zover, de co-creatie avond met de buren. Een paar dagen daarvoor nodigden we alle bewoners van ‘onze’ straat uit met een duo-flyer, waarmee ze zelf ook een buurman of buurvrouw konden uitnodigen.
De weken ervoor hebben de acht studenten van het Deltion College (Sociaal Agogisch Werk) hard gewerkt om zoveel mogelijk buren te spreken en de netwerken van en tussen de buren te onderzoeken. Samen hebben we nieuwe creatieve voorstellen ontworpen om contact tussen buren in de straat te versterken.
Eén voor één druppelden nieuwsgierige bewoners uit de straat binnen. We starten met de kennismaking ‘over de streep’. Wat onwennig stond iedereen af te wachten wat er van ze gevraagd zou worden. Bij de eerste vraag: “Ga over de streep als je een echte Holtebroeker bent” was er slechts één persoon die over de streep ging. Bij de laatste vraag: “Zou je meer contact met jouw buren willen?” was dat anders en ging iedereen ‘over de streep’. Een mooi begin!
Daarna zocht iedereen een plekje en de presentatie begon. We trapten af met de statistieken en de alibi’s voor contact die we hadden ontdekt. Vervolgens een aantal van onze bevindingen en de creatieve ideeën die we erbij hadden bedacht. Ons was een tweedeling in de straat opgevallen en dat werd ook herkent bij de groep die aanwezig was. We vroegen ons af of we met de hele straat een club konden oprichten waarin ze één gezamenlijke groep vormen. Eén groep, met een eigen vlag, yell en een gezamenlijke vijand. Dat was toch wel spannend vonden ze.
Ook stelden we voor om een fysieke plek in de hof te maken waarin juist alle verschillen gedeeld konden worden. Een plek om cultuur uit te wisselen, een soort Febo, maar dan voor de hof. Waarin gerechten en recepten, muziek en spellen gedeeld konden worden.
We hadden vier werkvormen ingericht; de kleinste vorm van zorg (waar buren kunnen delen wat ze elkaar te bieden hebben en waar ze wat hulp bij kunnen gebruiken) Het kampvuur (de context waar nieuwe plannen gesmeed konden worden voor een gemeenschappelijke party) De ‘Febo’ en de ‘club’.
De kleinste vorm van zorg was een succes! Er werd ter plekke een plan gemaakt om dit in de straat toe te kunnen passen. Ook bij het kampvuur was het een gezellige boel. De organisatie angst werd deels overwonnen, we hadden een ‘kant en klare’ uitnodiging klaar liggen waar ze alleen nog maar de datum en tijd hoefden in te vullen. De mensen namen een symbolische lucifer mee om later het vuurtje ook ‘echt’ aan te steken.
We sloten af met elkaar en kregen waardevolle feedback mee, wat de buren aansprak en wat minder. De ‘club’ was toch wat ver van hun bed, de associatie met voetbal was gelegd en iedereen had een hekel aan voetbal. (Dat is ook een goede club, “wij-houden-niet-van-voetbal-maar-wel-van-gezelligheid-club 😉 ) De kleinste vorm van zorg was echt heel tof vonden ze. Super laagdrempelig en tegelijk heel concreet. We kregen complimenten over de presentatie en de creatieve ideeën, ze waren erg benieuwd met welke activiteit de studenten in januari terug komen. Wij kijken met een goed gevoel terug op deze avond, alle grote dingen beginnen immers klein, maar voorzien van een gemeenschappelijk vuur. Wij waren op onze beurt erg trots op de studenten, hun harde werk, creativiteit en openheid. Deze mooie avond gaat zeker een nog mooier vervolg krijgen.
Corinne, Berend en Willemieke